Tratamentul intervențional al foramenului ovale patent, la Arcadia

Dr. Igor Nedelciuc, Medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională

Foramenul ovale patent reprezintă o comunicare în interiorul inimii, la nivelul septului interatrial, între atriul drept și atriul stâng. Această comunicare între cele două cavități este diferită de defectul septal interatrial, care este o malformație cardiacă congenitală manifestată printr-un orificiu anormal la nivelul septului.
Septul interatrial este compus din două foițe care se lipesc una de cealaltă după naștere, odată cu dezvoltarea copilul, însă uneori aceste foițe – septum primum și septum secundum – nu sunt tocmai etanșe și atunci rămâne un mic spațiu denumit foramen ovale patent, prezent la aproximativ 25% dintre oameni. Această anatomie poate fi considerată o variantă normală a inimii, însă când se asociază cu patologii venoase poate cauza probleme embolice la nivel cerebral. Când se formează cheaguri în interiorul circulației venoase, prin foramen ovale patent pot fi antrenate mici formațiuni coagulante (mici cheaguri), care pot trece din atriul drept în atriul stâng și apoi în circulația sistemică, reprezentând una dintre cauzele unui accident vascular cerebral.
Dacă la persoanele mai în vârstă sunt alte zeci de cauze pentru accidentele vasculare cerebrale (ateroscleroză, stenoză de carotidă, aritmii cardiace), adesea la persoanele tinere nu există nicio explicație a unui accident vascular cerebral repetitiv. Atunci când este identificată această comunicare între cele două atrii ale inimii, se poate presupune că poate fi cauza unui accident vascular cerebral la persoanele tinere.

Un pacient de 40 de ani a fost adresat Spitalului de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia după două evenimente cerebrale ischemice, dovedite prin consult neurologic și tomografie computerizată, pentru care nu a putut fi identificată cauza. În urma explorărilor complexe ale acestui caz, singura cauză posibilă a fost prezența foramenului ovale patent. Conform ghidurilor de diagnostic și tratament, pentru a preveni evenimente cerebrale viitoare s-a decis ocluzia acestei anatomii cardiace.
În Spitalul de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia, închiderea foramenului ovale patent se realizează minim invaziv, prin intermediul unei intervenții percutane. Este utilizat un dispozitiv special, destinat închiderii tuturor tipurilor de foramen ovale patent la pacienții cu antecedente de accident vascular cerebral sau atacuri ischemice tranzitorii, diagnosticate prin ecocardiografie. Dispozitivul este compatibil cu imagistica medicală și nu condiționează examinările RMN. Poate fi scanat în siguranță în condițiile unui câmp magnetic static de 1,5 Tesla sau 3 Tesla.

Pacientului i-a fost explicat tot ce ține de procedura de închidere a foramenului patent ovale și a fost de acord. Au fost realizate investigațiile imagistice necesare preprocedural – ecocardiografie și ecocardiografie transesofagiană.
„Din punct de vedere cardiac, pacientul cu foramen ovale patent este complet asimptomatic și nu necesită niciun fel de corecție. În cazul prezenței evenimentelor cerebrale, indicația de corecție este dată de specialitatea Neurologie. Intervenția este asemănătoare cu cea de închidere a defectului septal interatrial; diferă doar designul dispozitivului, care este special proiectat pentru a închide foramenul ovale patent. Dimensiunea dispozitivului se alege în funcție de anumite distanțe din interiorul inimii și anatomia septului interatrial, ecocardiografia transesofagiană reprezentând unica metodă de măsurare a criteriilor anatomice. Pentru confortul pacientului, intervenția are loc sub anestezie generală, întrucât se realizează sub control ecocardiografic transesofagian pentru poziționarea corectă a dispozitivului. Se preferă o anestezie generală de scurtă durată”, explică Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie.

La nivelul foramenului ovale patent a fost poziționat un dispozitiv de tip Amplatzer PFO Occluder, care cuprinde două discuri – unul de dimensiune mai mică, plasat în interiorul atriului stâng și unul de dimensiune mai mare, plasat în interiorul atriului drept. Acest sistem este atașat de un cateter de livrare și cât timp este atașat de cateter poate fi retras și repoziționat. După poziționarea optimă a dispozitivului, acesta se detașează de la sistemul de livrare.


Imaginea 1. Poziționarea dispozitivului Amplatzer PFO Occluder

Intervenția s-a derulat conform planului și a durat mai puțin de o oră, pacientul fiind trezit imediat postoperator. Externarea a avut loc a doua zi, fără a necesita urmărirea specială a pacientului, urmând ca acesta să revină pentru controale ecocardiografice la intervale de 1 lună și 6 luni.
Tratamentul medicamentos recomandat după procedura intervențională de închidere a foramenului ovale patent este minim și constă în aspirină în perioada de endotelizare (când dispozitivul devine parte a corpului și este acoperit de țesut). După o perioadă de 6 luni, nu este necesar alt tratament. De asemenea, nu există restricții în ceea ce privește întoarcerea pacientului la viața de zi cu zi.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.