Cardiologie medicală.

Activitatea de cardiologie medicală este dedicată prevenției, asistenței și tratamentului bolilor inimii și vaselor de sânge. În România, afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și deces. Când vine vorba de factorii de risc cardiovasculari, vechea zicală „e mai ușor să previi decât să tratezi” este mai adevărată ca niciodată.
Prin tot ceea ce facem în fiecare zi, urmărim să ghidăm pacienții spre o atitudine echilibrată asupra vieții. Grija pentru calitatea alimentației, activitatea fizică regulată, renunțarea la fumat și evitarea consumului excesiv de alcool trebuie să fie completată de consultația cardiologică anuală. După vârsta de 50 de ani,  vizita anuală la cardiolog este un gest obligatoriu de grijă pentru propria viață.

Examenul fizic, electrocardiograma, ecocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale sunt măsuri eficiente și neinvazive de evaluare a sănătății cardiovasculare. Pentru diagnostic, utilizăm explorări funcționale și tehnici ecografice de mare acuratețe, realizate cu aparatură medicală performantă.

Consultația cardiologică.

Consultația de cardiologie poate fi recomandată pacientului cu suspiciunea de boli de inimă de către medicul internist sau medicul de familie, ori poate fi parte a bilanțului medical de rutină.

În urma consultației, pot fi recomandate investigații suplimentare test de efort, monitorizare Holter, monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, analize de sânge ș.a.– care să întregească tabloul medical necesar unui diagnostic de certitudine.

Electrocardiogramă (ECG).

Electrocardiograma (ECG) este una dintre cele mai frecvente investigații cardiologice și face parte din evaluarea cardiologică de rutină. ECG-ul este util în diagnosticarea bolii coronariene ischemice: infarctul miocardic, angina pectorală instabilă, angina pectorală de efort, a pericarditelor, tulburărilor de ritm şi de conducere, dezechilibrelor electrolitice.

Electrocardiograma înregistrează și măsoară impulsurile electrice ale inimii.
Acest test este non-invaziv, nedureros și se realizează în cabinetul medical în condiții de siguranţă şi durează între 5 - 10 minute.

Ecocardiografie transtoracică Doppler color.

Ecocardiografia este o investigaţie ce analizează structura şi funcţia cordului cu ajutorul ultrasunetelor. Cu ajutorul acesteia, se pot identifica eventualele anomalii ale muşchiului, septurilor şi valvelor inimii.

Ecografia cardiacă a devenit o metodă de rutină în diagnosticul, aprecierea severităţii şi ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecţiunilor cardiovasculare, fiind folosită atât în urgenţele cardiovasculare, cât şi în bolile cronice.

În cadrul investigației, medicul poate aprecia structura și funcția inimii, poate observa prezența unor tumori cardiace, a lichidului pericardic sau a unor defecte cardiace congenitale. Din aceste motive, este considerată un instrument esențial în prevenția eficientă a bolilor inimii. Practic, la ora actuală, ecocardiograma își gășește locul în orice afecțiune cardiacă.

În timpul unei ecocardiografii sunt folosite mai multe tehnici printre care și modulul Doppler color. Ecocardiografia Doppler color măsoară caracteristicile fluxului sanguin din diferite părți ale inimii. Sunt evaluate volumul, viteza și direcția circulației sângelului la nivelul celor patru camere, a vaselor mari și funcționarea valvelor cardiace. De asemenea, se pot efectua măsurători hemodinamice utile pentru cuantificarea severităţii unor boli: valvulopatii, cardiomiopatii, hipertensiune pulmonară ș.a.

Ecocardiografia transtoracică este non-invazivă, este neiradiantă, nu doare și nu necesită pregătiri speciale. Medicul cardiolog captează imagini cu ajutorul sondei transtoracice, încercând să obțină cât mai multe unghiuri și perspective asupra inimii.

Testul de efort.

Testul de efort este o metodă de diagnostic şi apreciere a severității aritmiilor, precum şi o metodă de evaluare a capacităţii funcţionale în valvulopatii, în valvulopatii, unele forme de cardiomiopatie sau boli congenitale ș.a.

 

Ecocardiografie transtoracică Doppler color.

Ecografia transesofagiană este o metodă de diagnostic avansată, semi-invazivă, ce presupune examinarea cordului cu ajutorul unei sonde introduse în esofag. Procedura este similară cu cea folosită la endoscopiile digestive.

Esofagul este situat exact în spatele inimii, aspect care permite obţinerea unei imagini de calitate superioară în cazul anumitor structuri cardiace şi a aortei ascendente şi descendente toracice.

Ecografia transesofagiană este indicată atunci când ecografia transtoracică nu poate furniza toate datele necesare. Spre exemplu, această procedură permite vizualizarea atriului stâng, situat cel mai posterior şi a unei porţiuni din acesta, numită „urechiuşă”. Urechiuşa stângă este locul unde se formează de obicei cheagurile de sânge la pacienţii cu fibrilaţie atrială şi poate fi vizualizată exclusiv prin ecografie transesofagiană.

Investigația se realizează și pentru vizualizarea valvei mitrale și a aortei toracice, a septului interatrial.