Radiologie intervențională.

Radiologia intervențională permite efectuarea de proceduri minim-invazive în scop de diagnostic și tratament pentru numeroase boli ale diverselor sisteme de organe. Aceste proceduri avansate au beneficii remarcabile pentru pacienţi: riscuri minime, timp redus de spitalizare și recuperare, disconfort redus, evitarea anesteziei generale. Afecțiuni pe care medicina tradițională le-ar fi tratat cu bisturiul sunt astfel abordate într-o manieră mai confortabilă și mai sigură.

Medicul accesează afecțiunea diagnosticată printr-o simplă puncție a unui vas de sânge sau a unui organ, sub ghidaj radioscopic precis. Ulterior, tratamentul vizează obturația sau prin blocarea circulației sangvine a vaselor de sânge, prin intermediul unor substanțe sau particule dedicate pentru embolizare.

Radiologia intervențională se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul în cazul afecțiunilor vasculare și non-vasculare identificate în alte sfere medicale precum: neurologie, ginecologie, urologie, oncologie.

În laboratorul de angiografie dotat cu unul din cele mai performante angiografe din țară (Philips Allura Xper FD10C) se realizează următoarele proceduri de radiologie intervențională:

Embolizarea fibromului uterin.

Pentru că un fibrom uterin vascularizat face dificilă și uneori imposibilă menținerea unei sarcini, dorința de a rămâne însărcinate este unul din cele mai frecvente motive pentru care pacientele aleg procedura de embolizare. Embolizarea fibromului uterin este o procedură de primă alegere, cu un grad mare de siguranță, care înlocuiește intervenții chirugicale complicate, precum miomectomia sau histerectomia. Este considerată o o metodă revoluționară de tratament, prin faptul că permite păstrarea organelor genitale interne intacte.

Durata procedurii este de aproximativ 30 de minute, iar expunerea la raze X, necesară ghidajului angiografic, este de numai 2 - 4 minute. Doza de radiații absorbite de pacientă este foarte redusă.

Pacienta rămâne conștientă pe toată durata intervenției. În unele cazuri, se poate recurge la o sedare ușoară. Sub ghidaj radioscopic, medicul va conduce un cateter prin artera brahială și îl va ghida până la nivelul arterelor uterine.

Substanța de contrast facilitează poziționarea corectă a cateterului, înregistrarea de imagini angiografice a structurilor uterine, determinarea dimensiunii, localizării și a gradului de vascularizație a fibromului uterin, prezența anastomozelor sau a variantelor anatomice vasculare.

Pe lângă rezultatele benefice în tratamentul infertilității, numeroase studii pe termen lung privitoare la procedura de embolizare a fibromului uterin indică faptul că peste 90% dintre femeile care optează pentru această metodă minim-invazivă „uită” de simptome dureroase precum: menstruaţie abundentă (menoragie), menstruație dureroasă (dismenoree), sângerare între menstruaţii (metroragie), durere pelvină, presiune pelvină, senzație de balonare abdominală, abdomen mărit, durere de spate, durere la urinat (disurie), durere în timpul contactului sexual (dispareunie), incontinenţă urinară, obstrucţie ureterală. De asemenea, prin devascularizarea fibromului uterin, se așteaptă reducerea cu peste 60% a volumului uterului.

Embolizarea varicocelului.

Varicocelul, caracterizat prin prezența venelor dilatate în jurul testiculului și al cordonului spermatic, se regăsește în mod frecvent la peste 40% dintre bărbații care suferă de infertilitate.

Cea mai modernă tehnică de tratament a acestei anomalii venoase este embolizarea varicocelului - o alternativă minim-invazivă, sigură și confortabilă la intervenția chirurgicală obișnuită de ligaturare efectuată de către medicul urolog.

Durata procedurii este de aproximativ 1 oră, nu necesită anestezie generală și nici incizii la nivelul scrotului nu rezultă cicatrici. Implicit, embolizarea prezervă estetica scrotului, fapt care reduce anxietatea legată de intervenție. Embolizarea are același grad înalt de eficiență ridicată ca și metoda chirurgicală, însă prezintă mult mai puține riscuri și efecte secundare decât cea realizată de chirurgul urolog.

Pacientul rămâne conștient pe toată durata intervenției, recurgându-se doar la anestezia cutanată locală și o sedare ușoară. Sub ghidaj radioscopic, medicul va conduce un cateter de la nivelul canalului inghinal până la nivelul vaselor varicoase.

Pentru a vizualiza clar venele afectate, se injectează o substanță de contrast iar apoi sunt introduse substanțe emboligene sau mici dispozitive numite „coil”-uri, care obstrucționează fluxului sanguin către varicocel, blocând astfel venele varicoase și totodată, prevenind stagnarea sângelui la acest nivel.

În timpul procedurii poate fi tratat varicocelul la ambele testicule.

Intervenția de embolizare a varicocelului ameliorează simptomele, iar dilatația varicoasă dispare cu totul după cel mult 3 luni. Pacientul dobândește șanse ridicate să își recapete fertilitatea.

Externarea se face după doar câteva ore, iar activitățile sociale și profesionale pot fi reluate chiar de a doua zi după intervenție.

Embolizarea adenomului de prostată.

Adenomul de prostată este o suferință comună la peste 40% dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani.

Hipertrofia benignă a prostatei produce simptome incomode: urinări nocturne frecvente, urinare dificilă, întreruptă sau prelungită din cauza presiunii scăzute a jetului, sânge în urină, senzație de golire incompletă a vezicii urinare. Netratat, adenomul de prostată duce în timp la complicații grave: retenția de urină cronică completă repetată, pietre la vezică (litiază vezicală), reziduu vezical mare - peste 200 de ml, reziduu vezical tulbure sau chiar degradarea funcției renale.

Embolizarea adenomului de prostată reprezintă rezolvarea sigură, eficientă și minim-invazivă a acestei probleme medicale.

Durata procedurii este de aproximativ o oră și nu necesită anestezie generală. Acesta este un avantaj major, mai ales în cazul pacienților vârstnici și a acelora pentru care anestezia totală ar putea fi fatală. Embolizarea are loc sub anestezie locală și necesită o spitalizare de doar 3 ore. Ameliorarea este imediată din punct de vedere clinic.

Sub ghidaj radioscopic, medicul va conduce un cateter către arterele prostatice, fie prin canalul brahial, fie prin cel femural. Procedura vizează cateterizarea supra-selectivă a arterelor prostatice cu un micro-cateter și embolizarea acestora cu microparticule nonresorbabile.

Embolizarea se încheie în momentul în care s-a obținut ocluzia aproape completă a ambelor artere prostatice; practic, este suprimată alimentarea cu sânge a prostatei bolnave.

După procedura de embolizare, dimensiunea adenomului de prostată poate scădea cu până la 30%, ceea ce oferă un confort sporit pacientului, în plan fizic și emoțional.

Calitatea vieții sociale și profesionale este net îmbunătățită; toate activitățile obișnuite pot fi reluate la una – două zile de la intervenție.

Embolizarea hemoragiei acute sau cronice.

Hemoragiile de cauză patologică reprezintă adesea o urgență medicală, punând viața pacientului în pericol prin pierderea de sânge și dezechilibrul hemodinamic produs.

Gravitatea lor este amplificată și de faptul că adesea acestea nu se exteriorizează și nu sunt evidente, cauzând intervenția medicală întârziată.

Embolizarea hemoragiei cronice sau acute reprezintă o alternativă modernă, minim-invazivă și non-chirurgicală de terapie a pierderilor de sânge patologice. Procedura constă în blocarea vaselor de sânge cu un material resorbabil în totalitate, ce are un pH neutru și este tolerat foarte bine de țesuturi.

Fiind o procedură minim-invazivă, embolizarea hemoragiei acute sau cronice implică mai puține riscuri și complicații decât intervențiile chirurgicale și nu lasă cicatrici.

În principiu, orice hemoragie cronică sau acută, unică sau multiplă, indiferent de dimensiuni, poate fi tratată prin embolizare. În cazul în care pacientul prezintă o infecție activă sau este alergic la iod, procedura de embolizare este contraindicată.

Principalii beneficiari ai acestei metode terapeutice sunt:     

  • Pacientele cu diagnostic de cancer de col uterin și care prezintă hemoragie
  •  Pacienții cu hemoragie la nivelul arterelor iliace interne
  • Pacientele cu diagnostic de cancer vulvar și care prezintă hemoragie
  • Indiferent de vârstă, pacienți care doresc un tratament conservator, minim invaziv al hemoragiilor, fără anestezie generală sau transfuzii  sanguine.

În general, durata unei astfel de proceduri variază între 30 minute - 1 oră și nu necesită anestezie generală. În unele cazuri, se poate recurge la o sedare ușoară. Pacientul rămâne conștient pe toată durata procedurii.

Sub ghidaj radioscopic, medicul va conduce un cateter prin artera brahială și îl va ghida până la nivelul hemoragiei. Manevrele specifice de cateterizare sunt nedureroase, pacientul neresimțind niciun disconfort.

După embolizarea hemoragiei, pacientul poate fi externat în 24 de ore și poate relua activitățile obișnuite. Ulterior, medicul curant poate indica tratamentul medicamentos pentru afecțiunea de bază care a stat la baza sângerărilor.