Totul despre RMN-ul cardiac

Imagistica prin rezonanță magnetică cardiovasculară este o tehnică avansată utilizată pentru a obține imagini detaliate ale structurilor din interiorul și din jurul cordului. Această tehnică utilizează un câmp magnetic puternic și unde de radiofrecvență sub formă de impulsuri pentru a crea imagini tridimensionale (3D) ale inimii și arterelor, fără a expune pacientul la radiații ionizante.
 

RMN cardiac: când este indicat?

RMN-ul de cord este esențial pentru diagnosticarea, monitorizarea și gestionarea diverselor afecțiuni cardiovasculare. Principalele utilizări clinice ale unui RMN cardiac:

  • tumori cardiace (pe suprafața exterioară sau în interiorul inimii);
  • malformații congenitale cardiace;
  • cardiomiopatii hipertrofice (afecțiuni care evoluează cu îngroșarea anormală a mușchiului cardiac) și dilatative (dilatări anormale ale ventriculilor cardiaci);
  • valvulopatii cardiace;
  • miocardite;
  • anevrisme;
  • afecțiuni ale pericardului (mucoasa exterioară a mușchiului inimii).

RMN-ul cardiac poate fi util în monitorizarea hipertensiunii pulmonare, evaluarea funcțiilor camerelor inimii (atrii și ventricule), măsurarea debitului cardiac în aortă și arterele pulmonare, evaluarea fibrozei cardiace după un infarct miocardic, evaluarea fluxului sanguin în arterele coronare și identificarea cauzelor de insuficiență cardiacă.

În cazul pacienților care suferă de boli cardiovasculare, un RMN al inimii poate fi recomandat pentru a monitoriza pe termen lung efectul tratamentului, în contextul în care, întrucât este un instrument non-invaziv, RMN-ul poate fi utilizat ori de câte ori este nevoie.

Un RMN cardiac poate fi efectuat fără substanță de contrast (indicat în cazul pacienților cu boală cronică de rinichi sau alergii severe) și cu substanță de contrast pe bază de gadoliniu (cu injectare pe cale intravenoasă). În acest caz, pacientul trebuie să prezinte un set de analize (creatinină și uree), pentru a evalua dacă rinichii funcționează în parametri normali.
 

Cum te pregătești pentru un RMN cardiac?

Înainte de examinare, pacientul trebuie să îndepărteze toate obiectele metalice (bijuterii, ochelari, agrafe de păr, ceasuri, curele, proteze auditive și dentare, piercing-uri etc.), deoarece, pe lângă faptul că pot provoca arsuri, acestea pot interfera cu câmpul magnetic, afectând calitatea imaginilor obținute. De asemenea, pacientul trebuie să îndepărteze toate dispozitivele electronice din buzunar.

Pacienții cu orice tip de dispozitiv metalic în interiorul corpului (stent cardiac, pacemaker, plăci metalice sau șuruburi, tije vertebrale, proteze articulare, sisteme de neurostimulare etc.), trebuie să anunțe medicul radiolog-imagist pentru a verifica dacă materialul este compatibil cu dispozitivul RMN, în contextul în care unele obiecte metalice (clipsuri vasculare, stimulatoare cardiace, implanturi cohleare, catetere metalice) interzic efectuarea examenului RMN.

În cazul RMN-ului cardiac, pacientul poate consuma alimente solide sau lichide și poate continua administrarea medicației de fond, în funcție de necesitate. În unele cazuri, pacientului i se poate solicita să reducă consumul de cafeină pentru o perioadă scurtă de timp înainte de scanare.


Cum se desfășoară o investigație RMN de cord

RMN-ul captează imagini detaliate ale structurilor inimii și vaselor de sânge prin intermediul unui scanner, deschis la ambele capete. Pacientul va fi poziționat într-un tub cilindric alungit, înconjurat de un magnet de formă circulară închisă. În timpul investigației, acesta va fi poziționat în spațiul din mijlocul aparatului RMN, în așa fel încât zona examinată să fie plasată în interiorul dispozitivului.

Astfel, câmpul magnetic va interacționa cu protonii din corp, generând semnale care vor fi convertite, ulterior, în imagini. Imaginile tridimensionale obținute oferă posibilitatea de a analiza structura examinată din diferite unghiuri.

În funcție de complexitatea protocolului de examinare, investigația durează între 30 și 90 de minute, timp în care se efectuează mai multe secvențe de scanare. În acest interval, pacientul trebuie să stea pe spate, nemișcat și poate fi rugat să-și țină respirația pentru câteva secunde pentru a obține imagini fără artefacte de mișcare.

Întrucât se identifică o mișcare constantă a inimii, la nivelul pieptului vor fi montați electrozi de EKG și o centură respiratorie necesară pentru a monitoriza ritmul cardiac și respirator, pentru a sincroniza imaginile obținute cu bătăile inimii.


Beneficiile examinării RMN la inimă

Un RMN cardiac oferă numeroase beneficii pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor de inimă:

  • furnizează o imagine clară a anatomiei și funcției inimii, facilitând planificarea intervențiilor chirurgicale;
  • ajută la evaluarea stării mușchiului cardiac după un infarct miocardic;
  • poate depista afecțiuni în stadii incipiente (util în diagnosticul precoce al patologiilor cardiace);
  • poate măsura funcția de pompare a inimii și fluxul sanguin, ajutând la identificarea problemelor de insuficiență cardiacă;
  • oferă imagini de înaltă rezoluție ale structurii inimii, inclusiv ale mușchiului cardiac, valvelor, arterelor și camerelor inimii;
  • nu implică expunerea la radiații ionizante.

Parte importantă a Rețelei Medicale Arcadia, cele 4 Centre de Imagistică Medicală, situate în Centrul Medical Arcadia Cicoarei, Centrul Medical Arcadia Sărărie, Centrul Medical Arcadia Nicolina și Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia completează un circuit integrat de servicii, gândite atent, în sprijinul pacienților. Centrele de Imagistică Medicală Arcadia sunt dotate cu o tehnologie complexă care prezintă numeroase beneficii pentru pacienți.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate fi realizată atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sau fără sedare.
 

RMN 3 Tesla și acces gratuit și cu prioritate la examinare în Rețeaua Medicală Arcadia

Aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică IRM Philips Ingenia 3 Tesla completează dotarea tehnologică de excepție din Centrele de Imagistică Medicală Arcadia. Pentru un diagnostic precis, echipa medicală corelează informații complexe și complete, obținute printr-o tehnologie revoluționară.

De două ori mai puternică, tehnologia 3 Tesla oferă avantajele multiple: folosește semnale de radiofrecvență, complet neiradiante, imaginile obținute sunt de calitate foarte bună, cu o rezoluție înaltă, timpul de examinare este redus, supresia grăsimii este mai eficientă, difuzia este mai rafinată, iar confortul pentru pacient este sporit (gantry mai mare) – reducerea anxietății și a claustrofobiei.

8 tipuri de bilete de trimitere Monitor sunt acceptate cu prioritate, fără timpi de așteptare. În Centrele de Imagistică Medicală Arcadia te programezi rapid și ușor pentru investigații imagistice gratuite (RMN, CT) în baza biletului de trimitere de la medicul specialist.

Programează o investigație: 0232 920, Call Center Arcadia.