„Sunt fericit să lucrez într-un spital în care în centrul atenției este relația medic - pacient”
Dr. Dan Iliescu, Medic primar Cardiologie, Director medical
1. La Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia au fost tratați până acum peste 11.000 de pacienți și au fost realizate peste 3000 de proceduri intervenționale. Dincolo de cifre, care sunt lucrurile care rămân în urma unui astfel de palmares? Ce anume scrie istoria unui spital?
Scopul Arcadiei a fost mereu unul calitativ. Ne-am propus să oferim pacienților un alt standard de ingrijire medicală, observat mai mult în străinătate, și credem că am reușit. Un loc în care cei cu adevărat preocupați de sănătatea lor să găsească o abordare individuală.
Este impresionantă conștiinciozitatea cu care pacienții urmează tratamentul prescris și revin la control la termenele fixate. Practic, ei sunt cei care scriu zi de zi istoria Arcadiei. Vindecarea lor reprezintă cărămizile care încet-încet construiesc un altfel de sistem de sanatate și e o dovadă că putem avea la noi acasă, în România, ceea ce înainte doar visam că poate să existe și aici. Noi, ca medici, îi ajutam doar să redevină sănătoși, le arătăm drumul pe care trebuie să îl urmeze pentru aceasta.
2. Care a fost cel mai dificil caz pe care l-ați tratat la Arcadia?
Cazuri dificile întâlnim aproape zilnic, într-un sens sau altul. Suntem o echipă pluridisciplinară, deci ceea ce poate parea simplu în ecocardiografie, poate ridica dificultăți pentru colegii intervenționisti și invers. În ceea ce mă privește, în ultimul an cred că cel mai complicat a fost cazul unei femei tinere care, după naștere, a prezentat insuficiență cardiacă extrem de gravă, o combinație de edem pulmonar acut și soc cardiogen. Nici stabilirea diagnosticului lu a fost una ușoară, fiind vorba de o boală foarte rară, așa numita cardiomiopatie peripartum. Și tratamentul a fost cu mari emoții, ținta finală a noastră fiind ca femeia să se poată bucura pe deplin de zâmbetul fetiței căreia tocmai îi dăduse naștere. Reușita deplină a fost rezultatul colaborării dintre cardiolog, medicul de terapie intensivă, obstetrician și internist. Acum pacienta este practic vindecată, la doar două luni de la debutul afecțiunii.
3. Se vede viața diferit prin ochii unui cardiolog?
Nu am făcut altceva până acum decât cardiologie. Sunt onest cu pacienții mei, deci nu pot să trăiesc altfel decât le recomand lor să trăiască. Respect regulile unui trăi sănătos, nu fumez, fac mult sport și asta mă face să mă bucur din plin de fiecare zi din viață. În plus, Arcadia m-a ajutat să pot să mă concentrez cu adevărat pe profesia mea. Sunt fericit să lucrez într-un spital în care în centrul atenției este relația medic-pacient, celelalte probleme fiind subordonate acesteia.
Fiind un moment aniversar, doresc să urez Arcadiei cât mai mulți ani în care să continue să scrie o istorie medicală de succes!