Recomandări pentru reducerea riscului de apariție a infarctului miocardic acut

Dr. Timpau Amalia, Medic specialist Cardiologie

Infarctul miocardic acut apare atunci când fluxul de sânge printr-o arteră a inimii este blocat de un cheag de sânge, având drept consecință reducerea forței de contracție a mușchiului cardiac. Principalii factori de risc cardiovascular, care pot duce la apariția infarctului, sunt: valoarea crescută a colesterolului (hipercolesterolemia), hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul zaharat și obezitatea. Cunoașterea și corectarea acestor factori de risc pot contribui la prevenirea unui infarct miocardic acut.
 

Hipercolesterolemia

O valoare crescută a colesterolului în sânge, în special a colesterolului de tip LDL (colesterolul „rău”), poate conduce la acumularea plăcilor de aterom la nivelul arterelor coronare, cu îngustarea progresivă a acestora. Ruperea acestor plăci de aterom determină formarea unui cheag de sânge care blochează circulația arterială la nivelul inimii și determină apariția infarctului miocardic. Pe de altă parte, colesterolul HDL (colesterolul „bun”) ajută la preluarea colesterolului în exces din organism, care este ulterior metabolizat de ficat.

Este deosebit de importantă efectuarea anuală a analizelor sanguine pentru profilul lipidic: colesterol total, LDL, HDL, trigliceride.

Recomandări pentru corectarea valorilor crescute ale colesterolului:

  • Adoptați o dietă sănătoasă, reducerea grăsimilor saturate prezente în carnea grasă (în special de porc), unt, smântână, alimente prăjite.
  • Includeți în dietă alimente cu acizi grași Omega-3 (pește, semințe, nuci), care ajută la menținerea unui nivel optim de colesterol bun (HDL).
  • Discutați cu medicul pentru a afla nivelul de colesterol optim în funcție de riscul dumneavoastră cardiovascular și pentru a lua în considerare medicația, dacă este necesară.
     

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea (tensiunea arterială crescută) forțează inima să muncească mai intens, ceea ce poate duce la afectarea vaselor de sânge și la un risc crescut de infarct miocardic.

Diagnosticul de hipertensiune este stabilit la valori ale tensiunii peste 140/90 mmHg.

Monitorizați tensiunea arterială acasă în mod ocazional sau dacă apar simptome precum durere de cap, amețeli, zgomote în urechi. Recomandăm măsurarea tensiunii cu un tensiometru de braț, calibrat și omologat, cu brațul întins pe o masă, la nivelul inimii, cu pacientul în șezut, după 5 minute de repaus.

Recomandări pentru corectarea valorilor tensionale crescute:

  • Reduceți consumul de sare la mai puțin de 5 g pe zi, deoarece sarea în exces poate crește tensiunea arterială.
  • Faceți efort fizic, deoarece 30 de minute de activitate fizică ușoară/moderată (mers pe jos, alergare) pot ajuta la reducerea ușoară a valorilor tensionale.
  • Mergeți la un cardiolog dacă observați tensiuni arteriale peste 140/90 mmHg la automonitorizare, pentru a confirma hipertensiunea arterială și pentru a primi tratament adecvat.
     

Fumatul

Fumatul este un factor de risc major, deoarece poate determina îngustarea accelerată a arterelor inimii prin depunerea plăcilor de aterom la nivelul acestora.

Recomandări:

  • Cereți ajutor specializat. Renunțarea la fumat este aproape întotdeauna dificilă, însă există metode de suport, precum consiliere, patch-uri cu nicotină, medicamente care blochează receptorii pentru nicotină (substanța care duce la apariția dependenței de fumat).
  • Încercați să evitați fumatul pasiv, care poate fi la fel de dăunător pentru sănătatea cardiovasculară.

 

Diabetul zaharat

Persoanele diabetice au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic, prin afectarea arterelor de către nivelurile ridicate de glucoză din sânge.

Recomandări:

  • Urmăriți valorile glicemiei prin analize anuale.
  • Consultați un medic specialist diabetolog dacă glicemia este peste 110 mg/dl, pentru a învăța cum să controlați glicemia, pentru a urma un plan alimentar adaptat și tratament specific.
     

Obezitatea

Persoanele supraponderale sau obeze au un risc crescut de hipertensiune, hipercolesterolemie și diabet zaharat, factori care contribuie la apariția infarctului miocardic.

Recomandări:

  • Urmați o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, și cu un aport caloric corespunzător, individualizat.
  • Evitați alimentele procesate, zahărul în exces și alcoolul.
  • Monitorizați greutatea și consultați un medic sau un nutriționist pentru a găsi cea mai potrivită metodă de slăbire. Întrebați medicul despre agoniștii/analogii de GLP-1 ca tratament pentru reducerea greutății.

Factorii de risc cardiovascular sunt numeroși și adesea influențați de stilul de viață. Prin adoptarea unor măsuri simple, precum alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, monitorizarea tensiunii arteriale, renunțarea la fumat și analize anuale pentru colesterol și glicemie, factorii de risc pot fi identificați și corectați de către medicul specialist, iar riscul de a dezvolta un infarct miocardic poate fi redus semnificativ.

Pentru programarea unui consult cardiologic, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.