Noi tehnici ecocardiografice, la Arcadia

Dr. Dan Iliescu, Medic primar Cardiologie, Șef Departament Cardiologie

Rețeaua Arcadia menține promisiunea de a le oferi pacienților săi acces la servicii medicale de înalt nivel, cu sprijinul celor mai avansate tehnici și tehnologii de pe piață.
Astfel, începând din luna iunie 2016, pacienții Arcadia pot beneficia de 3 noi tipuri de ecocardiografii: ecocardiografie tridimensională în timp realecocardiografie de stres cu analiză tridimensională și prin speckle tracking și ecocardiografie de contrast.

Ecocardiografia este o tehnică neinvazivă de vizualizare a inimii cu ajutorul ultrasunetelor, ce oferă o multitudine de informații despre structura și funcția acesteia, ajutând la diagnosticul și stadializarea  tuturor afecțiunilor cardiace. Totodată, este o procedură foarte confortabilă pentru pacient.
Ecocardiografia deține statutul de lider al explorărilor cardiace neinvazive și se bucură de o continuă dezvoltare, apărând constant tehnici care extind aria sa de aplicabilitate.

Ecocardiografia tridimensională în timp real realizează reconstrucția multiplană a valvelor, oferă unghiuri noi de examinare, prezintă date anatomice și funcționale și identifică cu ușurință modificările patologice. Imaginile sunt comparabile cu cele obținute prin CT sau IRM, iar procedura durează semnificativ mai puțin și nu este iradiantă.
Această tehnică se utilizează în toate formele de manifestare ale cardiopatiei ischemice, în valvulopatiile mitrale și aortice, cardiomiopatiile dilatative și hipertrofice, malformațiile congenitale cardiace.

Ecocardiografia de stres este o alternativă la testul de efort, ce oferă o sensibilitate superioară și se pretează unei categorii mai largi de pacienți. Diagnosticul și monitorizarea bolii coronariene ischemice, evaluarea dispneei la efort, evaluarea obstrucției dinamice la pacienții cu cardiomiopatie hipertrofică sunt câteva din indicațiile acesteia.

Ecocardiografia cu substanță de contrast este o tehnică revoluționară de imagistică, ce permite o vizualizare superioară a structurilor anatomice, datorită agentului de contrast. Explorarea se utilizează, între altele, în distincția tipului de cardiomiopatie dilatativă, cât și în stabilirea, după un infarct miocardic, a oportunității angioplastiei cu stent.

O altă tehnică de explorare cardiologică utilizată la Arcadia este ecografia transesofagiană.
Ecografia transesofagiană este o explorare avansată, care oferă posibilitatea de a vizualiza structuri neaccesibile ecocardiografiei transtoracice și avantajul unei calități superioare a imaginii.
Acest tip de investigație se recomandă în identificarea trombilor intracavitari, a vegetațiilor de pe valvele cardiace, a disecției de aortă sau a altor boli ale crosei aortice, în evaluarea cardiopatiilor congenitale ș.a.

Ultimele progrese în ecocardiografie sunt încorporate la ora actuală în ecograful Philips EPIQ  7, dotat cu sonda xMATRIX. Acesta realizează în timp real o explorare bidimensională și tridimensională, reconstrucția multiplană a valvelor, xPlane (vizualizarea structurilor cardiace concomitent în două planuri perpendiculare), Doppler, Doppler color, power Doppler color (pentru explorarea vasculară).
Philips EPIQ 7 scade timpul de examinare pentru pacient și medic, oferă unghiuri de examinare noi, imposibil de vizualizat doar cu tehnologia 2D, prezintă date anatomice și funcționale, identifică cu ușurință modificările patologice în 3D în timp real. Sonda xMATRIX este dotată cu tehnologia PureWave, care oferă imagini clare, ușurează explorarea chiar și în cazul pacienților obezi și contribuie la un diagnostic mai rapid.
Tehnologia nSIGHT oferă o calitate revoluționară a imaginii, permițând obținerea de imagini clare la diferite nivele în interiorul inimii, nu doar în zona de focalizare a fasciculului de ultrasunete (ca în ecografia clasică), având o penetrabilitate crescută la frecvențe mari.

Dr. Dan Iliescumedic primar Cardiologie și Coordonator al Spitalului de Cardiologie Intervențională Arcadia, a punctat: „Asistăm așadar, ca medici cardiologi, la un uimitor spectacol de îmbinare a noilor tehnologii cu amplificarea cunoștințelor noastre medicale, ce are ca scop final diagnosticul cât mai precoce, cât mai corect, și tratamentul cât mai eficient al pacienților amenințați de dușmanul numărul 1 al zilelor noastre: boala de inimă.”

Cele 4 tipuri de ecocardiografii pot fi realizate cu programare prealabilă, în cadrul Policlinicii Arcadia Cicoarei.
Pentru programări și informații suplimentare legate de preț și pregătirea necesară, pacienții au la dispoziție numărul de
Call Center - 0232 920.