Modalități de prevenire a insuficienței cardiace
În România, insuficiența cardiacă afectează 4,7% din populație, fiind cea mai frecventă cauză de spitalizare la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
În insuficiența cardiacă apare un dezechilibru între cantitatea de sânge pompată de inimă și necesitățile organismului. Astfel, retrograd de inimă apare o acumulare de fluide - mecanismul de apariție a umflării picioarelor, creșterii în greutate și a lipsei de aer, în timp ce antegrad, organele nu primesc cantitate de sânge oxigenat de care au nevoie - mecanismul de apariție a oboselii, amețelii și lipsei de concentrare.
Simptomele insuficienței cardiace (lipsa de aer, oboseala, umflarea picioarelor sau creșterea în greutate) pot apărea insidios, de-a lungul unor perioade mari de timp, dar există și agravări bruște ale bolii (de exemplu edemul pulmonar acut cauzat de o acumulare rapidă a fluidelor la nivelul plămânilor), care necesită manevre terapeutice imediate.
Cauza cea mai frecventă a insuficienței cardiace este afectarea arterelor coronare (boala cardiacă ischemică). Totuși, multiple alte patologii, precum hipertensiunea arterială, afectarea valvulară, diabetul zaharat, tulburările de ritm, disfuncția glandei tiroide sau obezitatea pot determina apariția insuficienței cardiace.
Din fericire, există modalități eficiente de prevenire a insuficienței cardiace și de întârziere a evoluției bolii. Acestea se referă atât la adoptarea unui mod de viață sănătos, cât și la tratamentul adecvat al afecțiunilor care predispun la insuficiență cardiacă. Controalele cardiologice periodice pot depista și trata de timpuriu condiții care pot conduce la insuficiență cardiacă.
Pentru prevenirea insuficienței cardiace urmați următoarele sfaturi:
1. Adoptați un stil de viață sănătos!
- Fiți activi!
Indiferent dacă este vorba de plimbări în aer liber sau practicarea unui sport, activitatea fizică regulată, de cel puțin 5 ori pe săptămână, este recomandată tuturor pacienților cu insuficiență cardiacă. Efortul va fi adaptat gradului de insuficiență cardiacă și va fi efectuat în limita tolerabilității.
- Mențineți-vă greutatea corporală optimă!
Pentru a nu obosi inima, se recomandă menținerea unei greutăți corporale optime. Aceasta se poate calcula folosind indicele de masă corporală, conform formulei G(kg) /T2(m). Valoarea trebuie să fie situată între 20 și 24,9 kg/m2.
- Evitați expunerea la fumat!
Fumatul determină îngustarea vaselor de sânge, creșterea tensiunii arteriale și modificarea metabolismul grăsimilor cu creșterea riscului de insuficiență cardiacă.
- Mâncați sănătos!
În insuficiența cardiacă consumul de sare poate crește retenția de fluide și agrava boala. De aceea, se recomandă un regim alimentar sărac în sare (hiposodat), cu evitarea adaosului de sare la prepararea mâncării și evitarea produselor conservate cu sare. Se impune o alimentație variată, care să includă fructe și legume (4 porții/zi), carne slabă (carne de pui, de vită) preparată la grătar sau prin fierbere (evitarea prăjelilor), care poate asigura greutatea optimă, cu satisfacerea necesităților metabolice ale organismului.
2. Efectuați controale medicale periodice și urmați cu încredere tratamentul prescris pentru patologiile asociate!
- Controlați-vă valorile tensionale!
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru apariția insuficienței cardiace. Este importantă menținerea unor valori tensionale normale ˂ 140/90 mmHg, preferabil 120/80 mmHg. În atingerea acestui deziderat se pot folosi medicamente antihipertensive, precum beta-blocantele, diureticele sau inhibitorii sistemului renină-angiotensină-aldosteron, care au efecte favorabile și în scăderea riscului de apariție a insuficienței cardiace.
- Țineți valorile glicemiei sub control!
Diabetul zaharat predispune la afectarea mușchiului cardiac. De aceea, obținerea unor valori glicemice adecvate prin dietă, exercițiu fizic sau medicație anti-diabetică contribuie la scăderea semnificativă a riscului de insuficiență cardiacă.
- Țineți valorile colesterolului sub control!
Colesterolul în exces se depune în pereții arterelor coronare determinând îngustarea lor și apariția bolii cardiace ischemice sau a infarctului miocardic. Normalizarea valorilor colesterolului contribuie la scăderea riscului cardiovascular. În unele cazuri se impune prescrierea unui tratament de scădere a colesterolului cu statine, adițional regimului igieno-dietetic.
- Urmați tratamentul medicamentos prescris de către medic!
Dacă medicul cardiolog v-a prescris un tratament medicamentos urmați-l constant, chiar dacă vă simțiți bine. Bolile cardiovasculare sunt patologii cronice care impun tratament pe termen lung. Există și unele situații speciale în care trebuie să consultați medicul cardiolog pentru a exclude prezența unei insuficiențe cardiace cum este cazul pacienților cu cancer tratați prin chimioterapie sau al celor care au un membru al familiei diagnosticat cu insuficiență cardiacă determinată genetic.
Dacă aveți un risc de a dezvolta insuficiență cardiacă, adoptați un stil de viață sănătos și urmați cu încredere recomandările terapeutice ale cardiologului dumneavoastră!
Controalele cardiologice periodice vă pot asigura o viață sănătoasă!