Coronarografia, procedură minim-invazivă de diagnostic cardiovascular

Dr. Igor NedelciucCoronarografia este procedură medicală prin care este verificată starea de sănătate a arterelor coronariene. Prin intermediul acesteia, evaluăm anatomia inimii, îngustările vaselor de sânge, extensia și severitatea acestora. Coronarografia reprezintă standardul de aur pentru diagnosticul cardiopatiei ischemice și anomaliilor congenitale coronariene.

Zi de zi, dintre cazurile care necesită proceduri de diagnostic (coronarografii), peste 30% au recomandare pentru proceduri intervenționale.

Când este indicată efectuarea unei coronarografii?
 

Coronarografia este indicată atunci când se suspicionează prezența cardiopatiei ischemice, anginei pectorale sau infarctului miocardic, când pacienții cu risc cardiovascular ridicat:

  • au dureri în piept, atât la efort, cât și la repaus (angină pectorală);
  • prezintă anomalii ale activității cardiace (testul EKG);
  • au suferit un infarct miocardic;
  • au nevoie de o operație pe cord.

Cum se desfășoară coronarografia?

Această procedură se realizează în siguranță în Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia, cu ajutorul unui aparat special, numit angiograf. Înaintea examinării, se recomandă efectuarea unor analize de sânge, a unei electrocardiografii, ecocardiografii și a unui test de efort.
Examinarea se derulează cu pacientul întins pe masa de angiografie, acoperit cu un câmp steril, cu excepția zonei de abord vascular.
Un cateter se introduce, sub control radiologic, printr-o arteră de la braț sau de la stinghia piciorului, până la nivelul arterelor coronare sau la nivelul altei zone de examinare (cerebral, renal). Procedura se derulează cu anestezie locală, astfel încât disconfortul pacientului este minim. Prin cateter, se introduce o substanță radioopacă de contrast, ce permite vizualizarea arterelor sau a inimii folosind razele X, cu ajutorul unui echipament radiologic performant numit angiograf. Pe un ecran aflat în sala de cateterism, medicul observă în timp real imaginile și le înregistrează pentru o analiză ulterioară de detaliu. Ele conțin informații valoroase despre permeabilitatea arterelor inimii și despre funcția cardiacă. Durata examenului ține de mai mulți factori, dar în general nu depășește 1 oră. Pacientul este conștient pe toată durata procedurii și comunică în permanență cu medicul.
După coronarografie, rar, pot apărea hemoragia la locul puncției și reacțiile alergice la substanța de contrast. Din acest motiv, se recomandă 1 noapte de spitalizare, pentru monitorizarea corectă a pacientului post-procedură. Complicațiile majore apar extrem de rar.
Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Spitalul dispune de o structură echipată cu o tehnologie performantă ce susține calitatea actului medical, care include o unitate de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) Coronarieni, echipată cu sisteme ultraperformante de asistare respiratorie și monitorizare multiparametrică.
Până în prezent au fost realizate peste 9000 de proceduri intervenționale. Prima coronarografie s-a efectuat în iulie 2010 și a fost urmată de o primă angioplastie coronariană. În septembrie 2010 a fost montat primul defibrilator implantabil, iar în octombrie 2010 primul stimulator cardiac.
Printre serviciile medicale de Cardiologie Intervențională oferite la Arcadia se regăsesc arteriografia periferică, angioplastia coronariană, carotidiană și periferică și explorările invazive în malformații congenitale, cardiostimularea, resincronizarea și implantarea de defibrilatoare

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.