Angiografia periferică, procedură de diagnostic pentru boala arterială periferică

Dr. Amin Bazyani, Medic primar Cardiologie

Boala arterelor periferice determină îngustarea arterelor, afecțiune care cauzează scăderea fluxul de sânge către membre. Persoanele care suferă de boală arterială periferică pot simți durere – în general la nivelul picioarelor – deoarece organismul nu generează un flux adecvat de sânge.

Fig. 1  Arteră normală și arteră îngustată
 

Care sunt unele semne și simptome ale bolii arterelor periferice?

  • crampe dureroase sau inconfortabile la nivelul gambei, șoldului sau coapsei după mers sau urcat scări;
  • senzații de frig la picior;
  • răni la picioare sau la degetele de la picioare care nu prezintă semne de vindecare;
  • amorțeală sau slăbiciune la nivelul piciorului;
  • puls inadecvat la nivelul picioarelor.
     

Ce este o angiografie periferică?

Angiografia periferică este un termen larg folosit pentru a descrie un studiu al circulației periferice. Acest test este de obicei efectuat atunci când medicul dumneavoastră suspectează că ați putea avea un blocaj semnificativ în una sau mai multe artere ale circulației periferice. Mai exact, pot fi studiate aorta (aortograma), arterele renale (angiografia renală), picioarele (angiografia extremităților inferioare) sau brațele (angiografia extremităților superioare sau subclaviei). Este o procedură comună, relativ nedureroasă, nechirurgicală, efectuată de un cardiolog intervenționist.

Informațiile furnizate de această procedură oferă detalii despre funcția și permeabilitatea arterelor specifice care sunt studiate. Este utilizată pentru a diagnostica și trata boala arterială periferică și, de asemenea, poate diagnostica anevrismele toracice și aortice abdominale.

 

Cum se efectuează o angiografie periferică?

Un tub flexibil, subțire (cateter) este introdus printr-o arteră în zona inghinală (artera femurală), încheietura mâinii (artera radială) sau braț (artera brahială). Pentru a face arterele vizibile pe raze X, colorantul este injectat prin tub în arterele țintă. O cameră cu raze X filmează arterele în timp ce pompează sânge. Aceste imagini cu raze X pot fi vizualizate imediat, astfel încât deciziile de tratament pot fi luate rapid.

 

Pot exista complicații sau riscuri?

O angiografie este, în general, o procedură sigură. Totuși, există unele riscuri și complicații potențiale.
Complicațiile angiografiei pot include sângerare, durere sau umflare în locul în care a fost introdus cateterul ori durere, amorțeală sau răcoare în braț sau picior. Aceste simptome pot semnifica fie sângerare de la locul puncției, fie blocarea arterei. Vânătăile la locul puncției sunt frecvente și, de obicei, trec de la sine. Rareori, în urma unei angiografii pot surveni afectarea funcției renale sau insuficiența rinichilor, mai ales dacă pacientul are deja o afecțiune la nivelul rinichilor. De asemenea, rar pot apărea reacții alergice, în special în rândul persoanelor care au avut reacții alergice anterioare la substanța de contrast. Rareori, un pacient poate prezenta dificultăți de respirație sau supraîncărcare cu lichide dacă are o afecțiune cardiacă asociată cu o acțiune slabă de pompare, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Spitalul dispune de o structură echipată cu o tehnologie performantă ce susține calitatea actului medical, care include o unitate de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) Coronarieni, echipată cu sisteme ultraperformante de asistare respiratorie și monitorizare multiparametrică.

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.