Angiografia carotidiană și angioplastia carotidiană cu stent
Arterele carotide sunt situate de fiecare parte a gâtului. Acestea sunt arterele principale care furnizează sânge creierului. Ele pot fi înfundate cu depozite de grăsime (plăci) care încetinesc sau blochează fluxul de sânge către creier si care poate duce la un accident vascular cerebral.
Angiografia carotidiană este o procedură minim invazivă care este utilizată pentru a identifica orice acumulare de plăci de aterosclerotice în arterele carotide. Medicul introduce un tub gol de mici dimensiuni (aproximativ 2 mm) în artera femurală, în zona inghinală, care duce la arterele carotide (arterele care alimentează creierul cu sânge bogat în oxigen). Urmărind fluxul de contrast, medicul poate identifica orice îngustare a vaselor. Majoritatea pacienților au puțin sau deloc disconfort, fiind raportată senzația de „căldură” la nivelul capului, senzație care dispare rapid. Această procedură este considerată cea mai bună metodă pentru imagistica vaselor carotide și cerebrale.
Angiografia carotidiană: când este necesară?
O angiografie carotidiană este de obicei efectuată la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral sau care au simptome precum amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului. Odată ce medicii știu unde este blocajul, ei pot sugera cel mai bun tratament.
Medicul folosește angiografia carotidiană pentru:
- evaluarea sau confirmarea prezenței îngustării sau blocării arterelor carotide;
- determinarea riscului pentru un viitor accident vascular cerebral;
- determinarea necesității unui tratament suplimentar (angioplastie sau intervenție chirurgicală);
- efectuarea unei proceduri minim invazive, stentarea carotidiană, pentru a trata îngustarea arterei carotide.
Pentru pacienții cu plăci aterosclerotice semnificative în arterele carotide, stentarea carotidiană minim invazivă poate fi efectuată în siguranță și foarte eficient. Stentul implică plasarea unei mici spire de metal (stent) în artera înfundată. Stentul ajută la deschiderea arterei și scade șansa ca aceasta să se îngusteze din nou.
Angioplastia carotidiană cu stent poate fi tratament adecvat pentru AVC sau o opțiune de prevenire a AVC dacă:
- Aveți o arteră carotidă cu un blocaj de 70% sau mai mult, mai ales dacă ați avut un accident vascular cerebral sau simptome de accident vascular cerebral;
- Ați avut deja o intervenție chirurgicală (endarterectomie carotidiană) și vă confruntați cu o nouă îngustare după endarterectomie (restenoză);
- Locul în care a apărut îngustarea (stenoza) este dificil de accesat chirurgical;
- În unele cazuri, endarterectomia carotidiană poate fi o alegere mai bună decât angioplastia și stentarea pentru a îndepărta acumularea de depozite grase (placă) care blochează artera.
Împreună cu medicul dumneavoastră veți discuta care procedură este cea mai sigură pentru dumneavoastră.
În timpul angioplastiei carotidiene, medicul plasează un dispozitiv de protecție dincolo de stenoză și apoi este desfășurată o spiră metalică, numită stent, care menține artera deschisă. Pacientul va trebui să urmeze tratament antiagregant plachetar postprocedural conform recomandarilor medicului (de obicei aspirină și un alt antiagregant plachetară timp de cel puțin o lună după procedură). Este important să luați aspirină, clopidogrel sau alte medicamente exact așa cum este prescris pentru a reduce șansa formării de cheaguri în stent.
Angiografia carotidiană și angioplastia carotidiană cu stent: riscuri
Iată câteva dintre posibilele complicații ale angioplastiei carotide și ale stentului:
- Accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu (AIT). În timpul angioplastiei, cheagurile de sânge din placa aterosclerotică se pot desprinde și pot ajunge la creier. Veți primi tratament anticoagulant în timpul procedurii pentru a reduce acest risc.
- Noua îngustare a arterei carotide (restenoza). Este posibil ca artera dumneavoastră să se îngusteze din nou într-o perioadă variabilă de la procedură. Stenturile de generație nouă au fost dezvoltate pentru a reduce riscul de restenoză.
- Sângerare. Este posibil să aveți sângerare la locul din zona inghinală în care au fost introduse cateterele. De obicei, aceasta poate provoca o vânătaie, dar uneori apar sângerări grave și pot necesita o transfuzie de sânge sau proceduri chirurgicale.
Angiografia carotidiană și angioplastia carotidiană cu stent: cum se desfășoară?
Înainte de procedură
Zona inghinală este rasă și pregătită cu soluție antiseptică, iar un câmp steril este plasat peste corp. Un anestezic local este injectat în zona inghinală pentru a amorți zona. Electrozi EKG sunt plasați pe piept pentru a vă monitoriza ritmul cardiac în timpul procedurii. Procedura se efectuează cu anestezie locală la nivelul puncției (inghinal), iar pacientul rămâne conștient pe parcursul procedurii. Veți primi lichide și medicamente printr-un cateter IV pentru a vă ajuta să vă relaxați.
În timpul procedurii
După anestezia locală, medicul dumneavoastră face o puncție într-o arteră, de obicei artera femurală din zona inghinală. Un tub mic (teacă) este plasat în arteră, ulterior un cateter este avansat până la îngustarea arterei carotide sub ghidare cu raze X. Nu veți simți trecerea cateterului prin artere, deoarece interiorul arterelor nu are terminații nervoase.
Substanța de contrast este injectată în artera carotidă prin cateter. Substanța de contrast poate provoca o senzație temporară de căldură pe o parte a feței. Substanța de contrast oferă o vedere detaliată a arterei îngustate și a fluxului de sânge către creier.
Un filtru este plasat în arteră. Filtrul, numit dispozitiv de protecție embolică, este introdus dincolo de îngustare pentru a prinde orice resturi care se pot desprinde din zona îngustată a arterei în timpul procedurii.
Un mic tub din plasă metalică (stent) este plasat în artera carotidă la nivelul stenozei. Stentul extins oferă suport care ajută la prevenirea îngustării din nou a arterei.
Filtrul, teaca, cateterul și balonul sunt îndepărtate. Se aplică presiune pe locul mic de inserare a cateterului pentru a preveni sângerarea.
Când procedura este încheiată, stați nemișcat într-o poziție în timp ce se aplică presiune asupra locului puncției pentru a opri sângerarea (există posibilitatea utilizării unui dispozitiv de închidere vasculară). În general, nu veți avea cusături, dar se aplică un pansament pentru a acoperi locul mic de incizie. Veți fi apoi dus în zona de recuperare.
După procedură
Pentru a evita sângerarea de la locul de inserare a cateterului, trebuie să stați relativ nemișcat timp de câteva ore. După procedură, este posibil să fie efectuată o ecografie a arterei carotide. Majoritatea pacienților sunt externați din spital în 24-48 de ore după procedură. Locul cateterului poate rămâne sensibil, umflat sau ușor învinețit timp de câteva zile. Poate exista o mică zonă de decolorare sau un mic nodul în zona puncției, ce se remit in cateva zile. Este necesar să evitați activitățile obositoare și ridicarea greutăților timp de 24 de ore după procedură.
Angiografia carotidiană și angioplastia carotidiană cu stent: rezultate
Angioplastia carotidiană cu stent cresc fluxul sanguin prin artera blocată anterior și reduc riscul de accident vascular cerebral.
Angioplastia carotidiană și stentarea nu sunt potrivite pentru toți pacienții. Medicul dumneavoastră poate determina dacă beneficiile depășesc riscurile potențiale.
Schimbările stilului de viață vă vor ajuta să vă mențineți rezultatele bune:
- Oprirea fumatului.
- Reduceți nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
- Mențineti o greutate sănătoasă.
- Controlați alte afecțiuni, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială.
- Exerciții fizice regulate.
Consultul periodic de cardiologie este recomandat. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.