Amețelile, simptom al unei afecțiuni cardiovasculare?
Vladeanu Maria, Medic specialist Cardiologie
Amețelile sunt un simptom comun care poate fi cauzat de o multitudine de factori, variind de la afecțiuni medicale benigne la afecțiuni medicale grave. Unele dintre cele mai îngrijorătoare cauze ale amețelii sunt legate de probleme ale sistemului cardiovascular.
Pacienții pot resimți un spectru larg de senzații clinice:
- Starea lipotimică: sentiment de leșin sau aproape leșin. Aceasta poate fi uneori legată de afecțiuni cardiace, inclusiv aritmii cardiace sau hipotensiune arterială ortostatică, care afectează reglarea tensiunii arteriale.
- Instabilitatea: o senzație de dezechilibru sau lipsă de stabilitate, adesea descrisă ca senzație de clătinare sau ca și cum ați putea cădea. Instabilitatea poate fi un simptom al afecțiunilor cardiovasculare, afectând fluxul sanguin către creier.
- Vertijul: o senzație de rotire. În timp ce vertijul este adesea legat de problemele urechii interne, poate apărea și la pacienții care prezintă atac ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral din cauza fluxului sanguin compromis. Sincopa apare atunci când fluxul sanguin către creier este insuficient, ceea ce duce la leșin. În plus, hipoperfuzia cerebrală poate duce, de asemenea, la amețeli atunci când fluxul sanguin către creier este compromis.
Afecțiuni cardiovasculare care pot sta la baza amețelilor
Amețelile se pot manifesta într-o serie de afecțiuni cardiovasculare:
- Aritmii: fibrilația atrială, flutterul atrial, tahicardia ventriculară, dar și bradicardiile. Aritmiile cardiace pot provoca ritm cardiac neregulat, afectând capacitatea inimii de a pompa sânge în mod eficient. În aceste situații, pacientul poate resimți palpitații și uneori dispnee (dificultatea de a respira), din cauza scurtării diastolei (faza de umplere cu sânge a ventricului stâng).
- Infarct miocardic acut: poate provoca amețeli din cauza fluxului sanguin redus către creier. Alte simptome care însoțesc adesea amețelile în acest caz pot fi: durere în piept, dificultăți de respirație și transpirații. În astfel de cazuri, asistența medicală imediată este crucială.
- Insuficiență cardiacă: în insuficiența cardiacă, capacitatea inimii de a pompa sânge în mod eficient este compromisă, ceea ce poate duce la amețeli din cauza fluxului sanguin redus către creier și alte organe. Simptomul principal al acestei patologii este dispneea, iar semnul clinic ar putea fi reprezentat de edeme ale membrelor inferioare.
- Cardiomiopatii: implică modificări ale mușchiului inimii, care afectează capacitatea acestuia de a pompa sânge, ceea ce poate duce la amețeli. Cardiomiopatia poate fi rezultatul unei afecțiuni musculare cardiace sau a unei afecțiuni cardiace structurale.
- Stenoză aortică: aceasta este o îngustare a valvei aortice, care poate restricționa fluxul sanguin de la inimă la restul corpului, provocând amețeli.
- Hipotensiune arterială: tensiunea arterială scăzută, mai ales atunci când vă ridicați rapid (hipotensiune arterială ortostatică), poate provoca amețeli din cauza fluxului sanguin insuficient către creier.
- Obstrucția fluxului sanguin: afecțiunile cardiace grave, precum trombozele, pot provoca obstrucția fluxului sanguin, ducând la o scădere temporară a fluxului sanguin către creier și ducând la amețeli sau leșin.
- Sincopa sinusului carotidian: este declanșată atunci când se aplică presiune asupra arterei carotide din gât, adesea observată la adulții în vârstă și poate provoca amețeli sau leșin.
- Sincopa situațională: acest tip de sincopă este legată de funcțiile fizice, cum ar fi tusea, râsul, înghițirea și urinarea și este un răspuns reflex brusc la acești declanșatori.
- Sincopa vasovagală: cauzele frecvente ale sincopei vasovagale includ statul în picioare pentru perioade lungi de timp, expunerea la căldură, vederea sângelui sau recoltarea sângelui. Este cel mai frecvent tip de leșin și este de obicei benign.
Amețelile pot fi și de cauză neurologică sau din sfera ORL. Indicatori ai faptului că amețelile au la bază afecțiuni cardiologice sunt:
- Vârsta: adulții mai în vârstă prezintă un risc mai mare de afecțiuni de inimă și amețeli asociate. Pe măsură ce îmbătrânim, probabilitatea de a dezvolta afecțiuni precum hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă crește, ceea ce poate contribui la amețeli.
- Istoricul familial: pacienții cu rude care au prezentat aritmii cardiace, boală coronariană sau alte afecțiuni cardiovasculare sunt mai predispuși.
- Afecțiunile cardiace preexistente: aritmii sau alte afecțiuni cardiovasculare deja cunoscute. Pacienții care prezintă afecțiuni ale mușchiului cardiac sau afecțiuni ale valvelor cardiace trebuie să fie deosebit de precauți.
- Factorii stilului de viață: Fumatul, dieta săracă, lipsa exercițiilor fizice și consumul excesiv de alcool pot contribui la afecțiunile de inimă. Acești factori pot duce la hipertensiune arterială, colesterol ridicat și alte afecțiuni care afectează fluxul sanguin și sănătatea inimii.
Algoritmul de investigare a amețelilor este reprezentat de:
- Anamneza riguroasă: simptome, factori de risc, istoric familial;
- Examenul clinic: tensiune arterială, puls și edeme anormale;
- Electrocardiograma (ECG): înregistrează activitatea electrică a inimii și poate ajuta la identificarea aritmiilor sau a semnelor unui atac de cord;
- Ecocardiogramă: oferă imagini ale structurii și funcției inimii. Acest test poate dezvălui afecțiuni cardiace structurale, cum ar fi stenoza aortică sau boala valvei cardiace;
- Monitorizarea HOLTER EKG: reprezintă un dispozitiv ECG portabil purtat timp de 24 de ore, care înregistrează continuu activitatea electrică a inimii, fiind deosebit de util pentru a detecta aritmiile intermitente;
- Testele de stres (ecocardiografia de stres și testul de efort): evaluează modul în care inima funcționează sub stres fizic și poate ajuta la identificarea problemelor care nu sunt evidente în repaus. Este util pentru detectarea bolii coronariene și evaluarea funcției cardiace generale;
- Teste de sânge: pot verifica markerii leziunilor cardiace, cum ar fi troponina (boli cardiace ischemice), D dimerii (tromboze) BNP și NT pro BNP (marker pentru insuficiența cardiacă) și pot evalua sănătatea generală a inimii. De asemenea, pot măsura nivelul colesterolului și alți indicatori, precum electroliții (nivelul potasiului poate fi corelat cu tahi și bradiaritmii), glicemie, indicatorii pentru anemie.
Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.